Pečeň - MAGICKÝ ORGÁN
Pečeň je metabolická továreň organizmu. Každý orgán v našom tele má nezastupiteľnú funkciu. Pečeň ich má 500! Čistia krv, produkujú veľké množstvo tepla, ukladajú vitamíny a minerály, vyrovnávajú hormonálnu hladinu, denne vytvoria až liter žlče,.. Pečeň má fascinujúcu schopnosť regenerácie a je schopná znovu dorásť. Ale aj táto regeneračná schopnosť nie je samospasiteľná, aj ona „má svoje medze“.
Pečeň bývala za starých čias považovaná za sídlo duše.
Mnohí z nás sa domnievajú, že postihnutie pečene súvisí s alkoholom či žltačkou. Nepijem, nesprávam sa rizikovo, choroba pečene sa ma netýka. OMYL! Alkohol nie je jedinou príčinou ochorenia pečene. Ďalšími nebezpečnými faktormi okrem iného sú konzumácia vysokoenergetickej stravy, užívanie liekov, nezdravé stravovanie, fajčenie, prejedanie a obezita a v neposlednom rade zradná „Éčka“ či stres.
Pečeň trpí nadmerným príjmom cukrov, tukov i priemyselne spracovaných potravín. Ubližuje jej stres. Podľa amerického Národného centra je hepatotoxicita vyvolaná liekmi najčastejším dôvodom akútneho zlyhania pečene v USA.
Problém pečene je, že sa ich poškodenie navonok dlho neprejavuje. Ak je pečeň, chorá väčšinou to o sebe nedajú dlhú dobu vedieť. Pečeň ovplyvňuje, čo sa z krvi dostane do organizmu a čo z neho odíde preč. Pokiaľ nefungujú správne, do tela sa nám kvôli tomu potom dostáva nebezpečne vysoké množstvo škodlivín a baktérií. Poškodená pečeň ich z tela neodvádza, a tak spôsobujú zdravotné problémy prerastajúce do závažných chorôb.
Najsilnejší pomocník na regeneráciu pečene je pestrec mariánský drvený
MILUJTE SVOJU PEČEŇ A PODPORUJTE JEJ FUNKCIU!
- Jedzte vyváženú stravu
- Majte svoju hmotnosť pod kontrolou
- Nevystavujte sa toxínom
- Nefajčite tabak ani tabakové náhradky
- Opatrne užívajte lieky na predpis
- Skontrolujte očkovanie proti hepatitíde
Ďalšími podporovateľmi k zdravej pečeni sú určite:
Čučoriedky, brusnice a iné drobné bobuľovité ovocie
Tento typ ovocia pomáha udržať pečeň zdravú, chráni ich pred poškodením, zrýchľujú a zosilňujú reakcie imunitných buniek a hladinu pečeňových enzýmov.
Cesnak
Cesnak pomáha znížiť telesnú hmotnosť a obsah telesného tuku u ľudí s nealkoholickým stučnením pečene. Je dôležité myslieť aj na prirodzené chudnutie pomocou stravy a pohybu, pretože nadváha aj obezita prispievajú vzniku stučnenia pečene (steatózy).
Košťálová zelenina
Do skupiny patrí kel, karfiol, brokolica, kaleráb, artičok, kel kučeravý a rôzne druhy kapusty. Dôležitý je vysoký obsah vlákniny, ktorú pečeň potrebuje. Zvyšuje aktivitu antioxidačných a detoxikačných enzýmov. Košťálová zelenina si svoje účinky uchováva aj uvarená.
Šťava z červenej repy
Tiež červená repa je významným zdrojom antioxidantov a dusitanov, ktoré rozširujú cievy a pomáhajú pečeň lepšie prekrvovať. Repa pomáha tlmiť zápaly pečene, znižovať oxidačné poškodenie a podporuje detoxikačné funkcie.
Grapefruit
Grapefruit je zdrojom antioxidantov chrániacich pečeň pred poškodením a zápalmi. To platí pre celé telo a nielen pečeň. V pečeni pomáhajú spomaliť rozvoj fibrózy.
Hrozno
Významnou látkou je resveratrol, ktorý obsahuje hlavne modré, červené a fialové hrozno. Pečeň chráni pred poškodením kvôli alkoholu, cholesterolu a chemickým látkam. Zlepšuje spracovanie cukrov a tukov, znižuje fibrózu a steatózu pečene. Okrem samotného hrozna je výborná aj hroznová šťava.
Orechy
Orechy obsahujú dôležitý antioxidant vitamín E, zdravé tuky a ďalšie zlúčeniny dobré pre pečeň. Orechy znižujú riziko vzniku a závažnosť existujúcej steatózy (nealkoholického stučnenia pečene).
Ryby
Ryby sú významným zdrojom omega-3 mastných kyselín. Okrem pečene, v ktorej znižujú zápaly a hladinu pečeňového tuku, sú prospešné pre udržanie zdravého srdca. Z potravín nájdete omega-3 mastné kyseliny v rôznych semienkach (konopná, ľanová, chia) a orechoch. Tiež vo vajciach, rastlinných a rybích tukoch.